Danie ekspresowe… Przygotować je można etapowo – pierw zrobić sos i ugotować makaron, a w porze obiadu połączyć i zapiec. Ale można też nie zapiekać, tylko polać tortellini sosem i już zajadać.
Składniki
2 opakowania tortellini z szynką /u mnie kolorowe/
2 serki topione po 100 g /użyłam śmietankowego i z szynką/
1 szklanka mleka
10 dkg boczku /najlepiej surowy wędzony/
1 czerwona cebula
10 dag sera żółtego /u mnie edamski/
sól, pieprz
szczypiorek siekany
Wykonanie
Tortellini ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać czerwoną cebulę pokrojoną również w kostkę i razem jeszcze podsmażyć.
W rondlu zagotować mleko, dodać do niego topione serki i mieszać, aż ser całkowicie się roztopi i połączy z mlekiem.
Teraz połączyć podsmażony boczek i ser, dodać sól i pieprz. Sosem tym zalać tortellini, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać po wierzchu startym żółtym serem i zapiec w temp. 170 st.C /termoobieg/ przez 20 min.pod przykryciem, po czym odkryć i zapiec jeszcze ok. 5 min. /do zrumienia/. Posypać posiekanym szczypiorkiem i od razu podawać.