Pieczone udka kurczaka z maślankowej marynaty

Miałam kiedyś zrobić udka… pieczone… Przyszło mi do głowy uprzednie ich zamarynowanie w maślance na sposób, który stosuję przy piersiach kurczaka – Nuggetsy w krakersowej panierce.
I tak też zrobiłam z tą różnicą, że dodałam do marynaty przyprawę do kurczaka, czego nie trzeba było robić w przypadku wymienionych nuggetsów, bowiem tamte były potem panierowane w słonych krakersach.
udka w jogurcie

Składniki

6 udek kurczaka /większych/
przyprawa „złocisty kurczak” lub inna do kurczaka
600 ml maślanki /kefiru, jogurtu/

Wykonanie

Maślankę /kefir, jogurt/ wymieszać z przyprawą /ma mieć wyrazisty smak – zużyłam ok. 3/4 torebki/, włożyć umyte i osuszone udka i odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Udka powinny być dokładnie otoczone marynatą.

Następnego dnia udka włożyć do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia i piec ok. 1 godziny w temp. ok. 170 st. C /termoobieg/.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*