Pamiętam czas, kiedy pozyskałam przepis na babkę na śmietanie… początki mojego kucharzenia i Pani księgowa ze Stępiny… urocza, drobna blondyneczka, zawsze uśmiechnięta….pochwlaiła się jaką pyszną babkę piecze, więc my, młode gospodyni zaraz poprosiłyśmy o przepis i skrzętnie zapisałyśmy. Dawno, oj bardzo dawno jej nie piekłam, ale jest , a i wspomnienia wróciły.
foremka 27×10 cm
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Składniki
2 szklanki mąki
3 jajka
-2 łyżki masła
1 szklanka cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany (% obojętny)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat (waniliowy, pomarańczowy lub cytrynowy)
100 g rodzynek lub żurawiny
Wykonanie
Jajka, cukier i masło ubić mikserem do białości. Dodać śmietanę, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i aromat. Całość chwilę miksować, po czym dodać rodzynki/żurawinę i wymieszać szpatułką.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.. Piec w temp.170 st.C. przez 40 minut. /II poziom grzanie góra-dół/.
Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem lub polukrować.