Radosnych, rodzinnych i smacznych Świąt Wielkanocnych Wszystkim tu zaglądającym życzy Almanka.
Miała być babka cytrynowa albo kokosowa, ale kiedy tak buszowałam sobie po różnych przepisach w necie natknęłam się na tą właśnie u Arabeski, a uwagę przykuła jej nazwa –babka wielkanocna.
forma śr.23 cm
Składniki
4 jajka
1 szklanka cukru
2 budynie bananowe /u mnie śmietankowe/
2 niepełne szklanki maki pszennej /330 g/
300 ml jogurtu naturalnego /dałam grecki/
200 ml oleju /dałam rzepakowy/
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Białka ubić na sztywno, sukcesywnie dodawać cukier, żółtka i dalej ubijać.
Mąkę wymieszać z budyniami i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę, jogurt i olej, aż do wyczerpania składników, mieszać szpatułką. Wyłożyć ciasto do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut w temperaturze 170-180 st.C.
Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem, polukrować lub oblać polewą czekoladową.