Biała kiełbasa zapiekana w piwie i musztardzie

Dawniej nigdy nie podawałam na Wielkanoc białej kiełbasy… tak jakoś, chyba nie wyniosłam takiej tradycji z domu, a może nie pamiętam. Ale od kilku lat to się zmieniło i każdego roku staram się coś z białą kiełbasą w roli głównej przygotować. Tym razem będzie zapiekana w piwie i musztardzie francuskiej. Pychota!

Składniki

ok. 1 kg surowej białej kiełbasy
3 cebule
1,5 szklanki ciemnego piwa
2 łyżki miodu
3-4 łyżki musztardy /wskazana francuska/
1 łyżka masła
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta chilli
sól, pieprz

Wykonanie

Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, zeszklić na maśle. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem, dodać także majeranek, paprykę i chilli 

W miseczce wymieszać musztardę oraz miód. Połowę dodać do cebuli, wymieszać , po czym wyłożyć całość na dno naczynia żaroodpornego.

Teraz na cebuli ułożyć surowe kiełbaski. Każdą nakłuć wykałaczką w kilku miejscach, aby w trakcie pieczenia nie popękała. Zalać piwem /powinno sięgać mniej więcej do połowy kiełbasek/. Dodatkowo posmarować kiełbaski po wierzchu pozostałą częścią mieszanki miodowo-musztardowej.
Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. /II poziom grzanie góra-dół/ i piec przez 30 minut. Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze ok.40 minut. Na ostatnie 10 min. włączyć termoobieg, aby kiełbaski ładnie się przyrumieniły.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*