Od kilku lat zawsze na Wielkanoc przygotowuję białą kiełbasę. Staram się każdego roku zrobić ją w innej wersji. W tym roku kiełbasa została zapieczona a ziemniakach.
Składniki
8 białych surowych kiełbas
10-12 ziemniaków średniej wielkości
2-3 szalotki różowe
2-3 średnie czerwone cebule
3 ząbki czosnku
sól i pieprz
2 łyżki rozmarynu
3 łyżki oliwy/oleju
Wykonanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st.C – grzanie góra-dół.
Ziemniaki umyć, można nie obierać, przekroić na 4 ćwiartki, gdy są bardzo duże wtedy na 6-8 części i bardzo dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem, żeby były suche.
Cebulę i szalotkę obrać, pokroić na półplasterki.
Czosnek rozgnieść nożem.
Warzywa i czosnek włożyć do żaroodpornego lub żeliwnego naczynia, polać oliwą, posypać rozmarynem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Kiełbasy nakłuć widelcem lub patyczkiem do szaszłyków, żeby nie pękała w czasie pieczenia. Ułożyć na ziemniakach.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 min. pod przykryciem, potem już bez przykrycia jeszcze ok.35-40 min. do zrumienienia i dopieczenia ziemniaków /sprawdzamy widelcem/.
Można na koniec włączyć termoobieg.
Upieczone wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut, po czym podawać.