Wprawdzie „sklepowe” są też bardzo dobre, ale jeśli mamy swoje owoce, warto zrobić je samemu. Zaprezentowany przepis to brzoskwinie w lekkim syropie, ale można je zrobić w syropie bardziej słodkim – wówczas na 1 wody należy dać 1 kg cukru. Więcej cukru dajemy też gdy owoce nie są zbyt słodkie.
Składniki
2 kg brzoskwiń
1 l wody
2 kopiate szklanki cukru /0,5 kg/
szczyptę kwasku cytrynowego lub kilka kropli soku z cytryny
Wykonanie
Brzoskwinie zalewamy wrzącą wodą, pozostawamy na 3-5 minut, przelewamy zimną wodą i ściągamy skórkę /analogicznie jak z pomidorów/. Przekrajamy na pół, usuwamy pestkę i układamy takie połówki w słojach.
Z wody i cukru gotujemy syrop /kilka minut pogotować/, dodajemy kwasek, zalewamy brzoskwinie w słoikach /mają być przykryte syropem/.
Pasteryzujemy 20-30 minut, w zależności od wielkości słoika, a nastepnie wyjmujemy i odwracamy do góry dnem.