Bułeczki drożdżowe z…lodówki

Drożdżówki z lodówki? a czemu nie. Są pyszne, puchate, długo zachowują świeżość i można je nadziewać czym chcemy, lubimy i co mamy pod ręką. A że wyrastają w lodówce? też miałam trochę wątpliwości, ale kiedy zajrzałam po określonym czasie do lodówki byłam wielce zdumiona… urosło tak, że całe naczynie było wypełnione ciastem i tylko to, że miało nałożony foliowy kapturek uratowało zawartość lodówki przed zalaniem.
 

z całej porcji otrzymamy ok. 24 szt /u mnie 12 szt z połowy porcji/

Składniki

1 kg mąki pszennej
4 całe jajka + 1 do smarowania bułek
10 dag drożdży
1,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
2 łyżki octu 10%
0,5 kostki margaryny Kasi
kilka kropel olejku pomarańczowego

Nadzienie

jagody, borówki amerykańskie, wiśnie, maliny, marmolada, nutella itp.
2-3 łyżki cukru pudru

Wykonanie

W ciepłym mleku, ale nie za gorącym, rozciapać ręką margarynę i drożdże oraz dodać ocet. Do większej miski dać mąkę, cukier, jaja, zapach i dodać mleko z margaryną i drożdżami. Wyrobić /u mnie robot/, w razie konieczności dolać trochę mleka – ciasto ma być miękkie.
Uformować ciasto w kulkę i w tej samej misce włożyć do lodówki na godzinę. Pięknie wyrośnięte ciasto wyjąć, podzielić na kawałki, każdy rozpłaszczyć, nałożyć nadzienie i nadać kształt bułeczki. Układać na blachę, posmarować dodatkowym rozkłóconym jajkiem i pozostawić jeszcze na ok.15 min. do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 170-180 st.C przez 15-20 minut w zależności jak duże bułki zostały zrobione.

źródło

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*