Buraczki z zasmażoną cebulką

Jeszcze jedna wersja podania buraczów do drugiego dania. A przepis podpatrzony tutaj.
buraczki z zasmażaną cebulką

Składniki

ok. 0,5 kg buraków
2 małe cebule + 1 łyżka masła do podsmażenia
sok z cytryny
cukier do smaku
czarny pieprz
1 jabłko winne /opcjonalnie/

Wykonanie

Buraki ugotować, schłodzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulkę drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać do buraczków. Można dodać również jabłko /winne/ starte na dużych oczkach. Całość wymieszać, doprawić sokiem z cytryny, odrobiną cukru i czarnym pieprzem, wstawić do lodówki na minimum godzinę, żeby składniki się „przegryzły”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*