Po ugotowaniu czystego, czerwonego barszczyku zostały mi ugotowane jarzyny, czyli buraki, marchew, pietruszka. Równocześnie pozostawała do wykorzystania nieduża cukinia. Wtedy przypomniałam sobie o robionych na zimę buraczkach z cukinią właśnie wg tego przepisu – Buraczki z cukinią.
Postanowiłam zatem przygotować buraczki z cukinią, ale do bieżącego spożycia. Szkoda mi było wyrzucać pozostałe jarzyny, więc dodałam też marchew i pietruszkę. Wyszło smacznie.
Składniki
ugotowane jarzyny przy sporządzania barszczu:
4-5 buraków
2-3 marchewki
1-2 pietruszki
1 cebula
1 pełna łyżka mąki pszennej
1 mniejsza cukinia
sól, pieprz, cukier, ocet – do smaku
Wykonanie
Ugotowane jarzyny, w tym buraki, ostudzić i zetrzeć na grubych oczkach – ponieważ są one już częściowo pokrojone, najlepiej zrobić to w malakserze.
Podobnie zetrzeć obraną i oczyszczoną z ziaren cukinię.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju, po czym oprószyć mąką i wymieszać, krótko przesmażyć. Do cebuli dodać teraz cukinię i smażyć chwilę, aż zmięknie, po czym dołożyć jeszcze starte buraki i razem smażyć kilka minut, doprawiając solą, cukrem, pieprzem i octem.