Przepis na chleb od baryz1 ….podobał mi się, bo jest szybki do zrobienia, a równocześnie nieźle się prezentował na załączonym przez autorkę zdjęciu.
Chleb ładnie wyrósł, jest smaczny, choć zabrałam się do jego pieczenia, a okazało się że nie mam odpowiedniej mąki. Zrobiłam zatem ciasto z mąki, którą miałam /jakaś mąka ekstra typ 400, stąd chleb bardzo jasny/.
Składniki /forma 10×27 cm/
1/4 kostki drożdży /czyli 25 g/
0.5 l ciepłej wody
0.5 kg mąki
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli /kopiata/
2 garści otrębów lub płatków owsianych
Wykonanie
Wymieszać sypkie składniki /mąkę i otręby/płatki owsiane/.
Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłej wodzie /jeśli chcemy, by „udawał” chleb na zakwasie, to teraz do wody wlać też 1 łyżeczkę octu/. Połączyć ze składnikami sypkimi.
Kiedy ciasto już lekko odstaje od łyżki, przykryć folią i odstawić na 20 minut, po czym łyżką moczoną w zimnej wodzie odgazować ciasto /intensywnie wbijać łyżkę, aż ciasto lekko opadnie/.
Foremkę posmarować masłem lub smalcem, wysypać tartą bułką, wylać ciasto, wyrównać łyżką moczoną w zimnej wodzie, przeciąć nożem po skosie, by nie pękało, spryskać wodą. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Piec 55 minut w temp 180 st.C /II poziom grzanie góra dół/.
Po tym czasie zostawić w wyłączonym już piekarniku przez 5 minut, następnie wyłożyć z formy i pozostawić do wystygnięcia.
Piekłam kiedyś owsiany chleb, właśnie taki szybki, na drożdżach… przywróciłaś mi wspomnienia tego smaku, chyba pora wrócić do pieczenia… a może i wyhodować nowy zakwas;)