To już 3 tysięczny wpis na tym blogu… sama w to nie wierzę… a niedługo będę obchodzić 10-tą rocznicę blogowania…
Chleb pszenno-żytni już piekłam, ale na miodzie? na miodzie jeszcze nie… to dziś będzie na miodzie. I muszę przyznać….. smaczny!
A przepis zapożyczyłam stąd.
2 bochenki – forma 11×25 cm
Składniki
500 g mąki pszennej jasnej
250 g mąki żytniej typ 720
500 ml wody
60 g miodu
2,5 łyżeczki soli
Wykonanie
Ciasto na chleb będzie dość klejące, warto więc użyć robota kuchennego do wyrabiania.
Wszystkie składniki umieścić w misie robota kuchennego i wyrabiać na drugiej prędkości przez 5-7 minut. Po tym czasie przykryć misę ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę (ciasto powinno co najmniej dwukrotnie powiększyć objętość).
Następnie podzielić ciasto na dwie części i przełożyć do foremek, wyłożonych papierem do pieczenia. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę (znowu powinno co najmniej dwukrotnie urosnąć).
Następnie podzielić ciasto na dwie części i przełożyć do foremek, wyłożonych papierem do pieczenia. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę (znowu powinno co najmniej dwukrotnie urosnąć).
Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C (I poziom, grzanie góra-dół). Wyjąć z piekarnika i z foremek, odkleić papier i zostawić do wystudzenia (najlepiej na kratce).