Chleb szybki do wykonania, trochę tylko potrzebuje czasu na wyrastanie, a ppotem… ten piękny zapach prażonej cebulki…
forma 11×35 cm
Składniki
500 g mąki pszennej jasnej (typ 550, 650)
350 ml wody
60 g cebuli prażonej
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki drożdży
1 łyżka miodu (około 40 g)
Wykonanie
Ten chleb nie nadaje się do wyrabiania ręcznego, za bardzo się klei. Zatem wszystkie składniki umieszczamy w misie robota kuchennego i wyrabiamy 15 minut. Po tym czasie misę miksera przykrywamy ściereczką i zostawiamy ciasto do odpoczęcia i wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie przykrywamy. Tym razem zostawiamy na co najmniej 2 godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów, ciasto musi wyrosnąć do samych brzegów formy. Gdy wyrośnie, to nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wstawiamy keksówkę z chlebem i pieczemy na grzałkach góra-dół przez 40 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy z keksówki, odklejamy od chleba papier do pieczenia i zostawiamy chleb na kratce kuchennej do wystudzenia.
źródło -Chleb pszenny z prażoną cebulą