A takie ciasteczka, proste do wykonania, a smaczniutkie do pochrupania.
Składniki
1,5 szklanki płatków owsianych górskich
2 jajka
100 g rozpuszczonego masła
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść rodzynek lub żurawiny
Wykonanie
Do miski dać płatki owsiane, mąkę, cukier i proszek do pieczenia, składniki wymieszać. Następnie dodać rozpuszczone masło, jajka ubite na lekką pianę i rodzynki. Składniki ponownie pomieszaj łyżką.
Masę odstawić na około 1 godz., w tym czasie płatki lekko napęcznieją.
Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika, wyłożyć papierem do pieczenia.
Mokrą dłonią, nabierać małe porcje masy i formować okrągłe, płaskie ciasteczka, układać je na papierze w niedużej odległości.
Ciastka piec około 15 minut, w temperaturze 170-180 st.C, na środkowej półce piekarnika, grzanie gra-dół. Po upieczeniu ciasteczka przełożyć na kratkę do schłodzenia.