Ciasto z powodzeniem zastąpi pączki, a do tego o ile mniej kalorii zaserwujemy swojemu organizmowi.
tortownica śr. 24 cm
Składniki
2 szklanki mąki tortowej
60 g rozpuszczonego, ciepłego masła
4 łyżki cukru
2 żółtka
14 g suszonych drożdży
2/3 szklanki ciepłego mleka
szczypta soli
marmolada do nadziania /u mnie z różą/
białko do posmarowania ciasta
cukier puder do oprószenia
Wykonanie
Do misy miksera włożyć wszystkie składniki sypkie, dodać mleko i żółtka, wymieszać, dodać masło i znowu lekko wymieszać np. łopatką. Następnie włączyć już mikser i wyrobić ciasto przy użyciu haków.
Ciasto będzie lekko klejące, ale nie dodawać mąki.
Misę miksera przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki wysmarować masłem.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjąć je na deskę oprószoną mąką, krótko zagnieść i podzielić na 8 części.
Każdą część teraz rozpłaszczać, nakładać sporą porcję marmolady, zawijać jak coś w rodzaju bułeczki i układać w tortownicy jedną obok drugiej., łączeniem do spodu.
Odstawić na chwilę na bok w celi podrośnięcia.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 170 st.C.
Podrośnięte ciasto posmarować białkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika II poziom, grzanie góra-dół.Piec ok.40 min.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i obficie posypać cukrem pudrem lub polukrować.