Ciasto na szybko do kawy, bardzo czekoladowe.
forma keksowa 10×27 cm
Składniki
100 g gorzkiej lub deserowej czekolady /1 tabliczka/
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3 jajka
3 łyżeczki kakao
60 g masła
60 ml oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 mały cukier waniliowy
3/4 szklanki mleka/wody
Polewa – rozpuścić razem i wymieszać
40 g czekolady /mleczna, deserowa lub gorzka/
10 g masła
1-2 łyżki mleka
dodatkowo – opcjonalnie
konfitura malinowa, wiśniowa lub inna – 1 słoiczek
płatki migdałowe do posypania
Wykonanie
Masło i olej rozpuścić w rondelku, zdjąć z gazu, dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia i wystudzić..
Całe jajka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym do białości. Dodać ostudzone masło z czekoladą oraz mleko/wodę i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i dokładnie wymieszać.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 175 st.C piekarnika i piec 40 – 50 minut /wskazana próba patyczkiem/.
Po wystudzeniu można przekroić na połowę i posmarować konfiturą malinową.
Polewę wyłożyć na ciasto, można też dodatkowo posypać płatkami migdałowymi.