Ciasto czekoladowe z konfiturą z czarnej porzeczki

Prawdziwie czekoladowe, czarny murzynek Bambo wprost…. to taki przerywnik po całej serii ciast z owocami sezonowymi. Warto spróbować.

foremka 10×27 cm

Składniki

125 g masła
90 g gorzkiej czekolady
240 g konfitury z czarnej porzeczki /zamiennie wiśniowa/wiśniowej
90 g cukru
szczypta soli
2 duże jaja w temperaturze pokojowej
150 g mąki pszennej
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie

Masło rozpuścić na małym ogniu, dodać połamaną czekoladę. Mieszać wszystko do połączenia w płynną masę czekoladową.
Masę odstawić do schłodzenia, następnie dodać konfiturę i cukier, wymieszać.
Dodać jajka i pół szklanki mąki z proszkiem do pieczenia, przy użyciu trzepaczki rózgowej połączyć składniki. Dosypać resztę mąki, sól, ponownie wymieszać rózgą składniki.

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, masę przelać do foremki i wyrównać powierzchnię.

Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 60 minut. Gotowe odstawić na kratkę do schłodzenia.

źródło

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*