Ciasto jogurtowe z porzeczką kolorową i nie tylko

Na blogu jest już przepis na ciasto jogurtowe z porzeczkami /tutaj/, ale wg troszkę innej recepturki, a poza tym tamto jest tylko z porzeczkami i z kruszonką.
Prezentowane dziś ciasto zostało przygotowane z porzeczek we wszystkich kolorach tj. białej, czarnej i czerwonej, dodatkowo jest agrest i maliny.
Jest pyszne – puszyste i dość wilgotne, choć troszkę mi opadło po wyjęciu z piekarnika /myślę, że to rezultat pośpiechu i położenie na wierzch owoców nie dość osuszonych/.
To ciasto powstało na bazie przepisu na moje Ciasto jogurtowe z truskawkami.
ciasto jogurtowe z porzeczką kolorową (3a)

Składniki /forma 20×32 cm/

3 szklanki mąki tortowej /ok.0,5 kg/
1 budyń waniliowy bez cukru /na 0,5 l mleka/
1,5 szklanki drobnego cukru /lub pudru – nawet lepiej/
4 jajka małe /M/
1 szklanka oleju /ja dałam rzepakowy/
300 g  jogurtu naturalnego greckiego
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

0,6 – 0,7 kg owoców, głównie porzeczki kolorowej
1 kisiel czerwony
ciasto jogurtowe z porzeczką kolorową
Wykonanie

Całe jajka ubić z cukrem  na puch /można przy użyciu miksera/, dodać olej i jogurt – wymieszać krótko drewnianą łyżką. Do masy jajecznej przesiać teraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem i całość dokładnie wymieszać ręką.

Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć owoce, lekko je wciskając. Piec w piekarniku nagrzanym do temp.160-170 st. C /grzałki góra-dół/ przez ok.40-45 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
ciasto jogurtowe z porzeczką kolorową (2)

Ważna uwaga
Przy ciastach na bazie jogurtu ważne jest, aby wszystkie produkty miały temperaturę pokojową, a miksera używać tylko do ubicia jajek, potem to już łyżka drewniana, łopatka lub…ręka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*