Ciasto idealne na spód sernika, choć nie tylko. Wykorzystuję też np. do zrobienia spodów na mazurki. Zapisuję w w grupie przepisów podstawowych, by był „pod ręką”. Przepis mam od Alidab.
Składniki
10 dag mąki pszennej tortowej
10 dag mąki krupczatki
3 żółtka
9 dag masła
8 dag cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
amoniak „na szpic noża’ dodany do 1 łyżeczki kwaśnej śmietany
10 dag mąki krupczatki
3 żółtka
9 dag masła
8 dag cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
amoniak „na szpic noża’ dodany do 1 łyżeczki kwaśnej śmietany
Wykonanie
Masło posiekać nożem z mąką.
Dodać żółtka, cukier oraz resztę składników i szybko zagnieść ciasto, jak najmniej dotykając dłońmi. Schłodzić w lodówce ok. pół godziny.
Dodać żółtka, cukier oraz resztę składników i szybko zagnieść ciasto, jak najmniej dotykając dłońmi. Schłodzić w lodówce ok. pół godziny.