Nie ma to jak ciasta z owocami sezonowymi. Sezon końca lata otwierają śliwki, zatem dziś ciasto ze śliwkami.
forma 20×32 lub 24×36 cm
Składniki
2,5 szklanki maki
1 szklanka cukru
3 jajka
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
1/2 szklanki oleju
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
olejek śmietankowy
1 szklanka cukru
3 jajka
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
1/2 szklanki oleju
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
olejek śmietankowy
kruszonka
Wykonanie
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i żółtka, wszystko razem ubić na puszystą masę. Potem dodać pozostałe składniki i wymieszać już szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach..
Ciasto wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać, ułożyć owoce.
Ciasto wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać, ułożyć owoce.
Na wierzch dać kruszonkę,
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C ok. 45-50 min.
Upieczone posypać cukrem pudrem lub polukrować..
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C ok. 45-50 min.
Upieczone posypać cukrem pudrem lub polukrować..