Cudowne, kruchutkie, słodziutkie z nutą kwaśności… po prostu pyszne jak też inne ciasta polecane przez Krystynę.
forma 24×36 cm
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g cukru (i nie zamieniamy na cukier puder)
250 g masła schłodzonego
1 całe jajko + 1 żółtko
dodatkowo: ok. 3 łyżki mąki
Morele:
ok. 1 kg moreli – wypestkowanych, pokrojonych na mniejsze kawałki
3 łyżki maizeny lub mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
Wykonanie
Ze składników na ciasto przygotować ciasto jak na kruche. Sypkie składniki wymieszać, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło (można zetrzeć je na tarce jarzynowej). Posiekać razem na kaszkę. Dodać żółtko i jajko, zagnieść ciasto.
Odciąć ok. 1/3 ciasta i przełożyć do miski. Dodać tę dodatkową mąkę i przerobić palcami na kruszonkę. Odstawić.
Pozostałe ciasto rozwałkować na wielkość formy 24 x 36 cm, formując mały rant wokół. Wstawić do piekarnika i podpiec ok. 10-12 minut. Wyjąć i wystudzić.
Wymieszać maizenę z cukrem i posypać na pokrojone morele. wstrząsać miską tak, aby maizena z cukrem oblepiła wszystkie kawałki moreli. Wyłożyć morele na podpieczony spód. Na owoce posypać kruszonkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni i piec. ok. 40-45 minut. Pod koniec pieczenia (tak. ok. 10 minut do końca) można dodatkowo posypać na wierzch płatkami migdałowymi.