Szybkie, tanie i smaczne… czego chcieć więcej?
forma 27×17 lub tortownica śr. 24 cm
Składniki na ciasto:
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 duża łyżka kakao
100 g masła – stopione, ostudzone3 łyżki cukru pudru
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki na krem budyniowy:
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
3 szklanki mleka
100 g masła
¾ szklanki cukru
dodatkowo
2 galaretki truskawkowe + 3 szklanki wody
½ kg truskawek
Wykonanie
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do misy, wymieszać i wyrobić ciasto.
Następnie ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 25 minut.Wyjąć i ostudzić na kratce.
Przygotować krem budyniowy.
2 szklanki mleka wlać do garnka i zagotować razem z masłem, zaś w 1 szklance rozprowadzić budyń. Teraz budyń wlać do gotującego się mleka i mieszając gotować przez 2 minuty, a na koniec dodać cukier i dokładnie wymieszać.
Na ostudzone ciasta przelać lekko przestudzony budyń /jeszcze lekko ciepły/, wyrównać.. Ciasto pozostawić do ostudzenia, a następnie na budyń wyłożyć pokrojone truskawki. i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.