Nie będę się powtarzać, bo to już robi się nudne, ale cukinię…uwielbiam i już!
Dziś proponuję cukinię usmażoną coś jak frytki. Jest szybka w przygotowanie, można ją podać na śniadanie czy kolację, ale i jako lekkie danie obiadowe też będzie.
Można ją podać z ulubioną sałatką np. z pomidorów, z sadzonym jajkiem lub z czym tam jeszcze kto wymyśli.
Składniki /ilość dowolna, wg potrzeb/
1-2 młode cukinie /zielone lub żółte/
sól, pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej /u mnie wędzona/
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka oleju i 1 łyżka masła – do smażenia
posiekany szczypiorek i natka pietruszki lub koper
Wykonanie
Cukinię – bez obierania – pokroić na „frytki” /kroję wzdłuż na 3 części, a potem w poprzek na paski ok. 1-1,5 cm. Oprószyć solą, pieprzem i papryką. Odstawić na 5 min. po czym dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
Wyłożyć na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażyć na rumiano, mieszając w trakcie smażenia, aby zrumieniły się ze wszystkich stron.
Jeśli mamy małą patelnię lub sporo frytek, smażyć je partiami.
Podawać od razu z czym kto lubi. Pyszności….