Cukinia faszerowana kiełbasą, papryką i makaronem

Dziś na obiad /drugie danie/ przygotowałam cukinię faszerowaną /tak, tak, ja przygotowałam… a przecież miałam mieć tydzień wolnego od kuchni!!! tak właśnie wygląda odpoczynek kobiety!!!/. Przeważnie do jej nadziewania używam ryżu jako podstawy plus różne dodatki, ale dziś postanowiłam zmienić co nieco i farsz przygotowałam z … makaronu. W zamyśle był makaron w formie ziarenek ryżu, ale akurat „wyszedł”, więc zastąpiły go „gwiazdki” i myślę, że stało się to z korzyścią dla przygotowanego dania.
cukinia faszer makaron

Składniki

3 średnie cukinie
2 cebule
30 dkg kiełbasy /dałam śląską/
po jednej małej lub pół dużej papryki czerwonej, żółtej i zielonej
3 ząbki czosnku
puszka pomidorów bez skórki
garść liści świeżej bazylii
kilka gałązek natki pietruszki
troszkę świeżego rozmarynu
sól, pieprz
1/2 paczki makaronu gwiazdki /cała paczka miała 250 g czyli ok. 125 g/

Wykonanie
cukinia faszer makaron

Makaron ugotować, odcedzić i ostudzić.

Cukinie obrać, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć środek /miąższ zachować/, a następnie powstałe „łódeczki” wrzucać na osolony wrzątek na 3-4 min. aby zmiękły – szybciej się później zapieką. Ostudzić.

Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym oleju, dodać paprykę pokrojoną również w kostkę  i czosnek przeciśnięty przez praskę – chwilę smażyć. Dodać miąższ cukinii pokrojony w kostkę oraz pomidory razem z całą zawartością puszki, a także sól i pieprz. Dusić, aż cały płyn odparuje. Teraz dodać bazylię i rozmaryn drobno pokrojone, wyłączyć już gaz i dodać makaron oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.
cukinia faszer makaron

Napełnić farszem cukiniowe „łódeczki”, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec w temp. 150-160 st. C przez 25 min. Teraz posypać startym żółtym serem i zapiec jeszcze 5 min./można włączyć termoobieg/.
cukinia faszer makaron

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*