Przepis zapożyczony od Marioli. Niczego w nim nie zmieniałam i dobrze zrobiłam, bo ciastka szybkie i wyśmienite, takie… rustykalne jak nazwała je Mariola.
Składniki
100 g cukru
2 jajka
100 g masła
300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jabłka
do posypania – cukier puder z cynamonem
Wykonanie
Jajka ubijać z cukrem na puszystą masę, nie przerywając ubijania stopniowo dodawać bardzo miękkie masło i dalej miksować . Następnie powoli dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie miksować. Na koniec dodać obranie i pokrojone w kostkę jabłka i wymieszać już łyżką .
Na blachę wykładać łyżką porcje ciasta w odstępach – jedna łyżka jedno ciasteczko . Można jeszcze wilgotnymi dłońmi lekko uformować, ale takie rustykalne są ładniejsze . Wkładać do piekarnika nagrzanego do 170-180 st.C, i piec do lekkiego zrumienienia ok.20 min . .
Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem .