Bardzo dobra, choć o nieco innym smaku, niż ta przyrządzana tradycyjnie /z bułką tartą/. Jednak jeśli ktoś lubi czosnek, pokocha tą wersję podania fasolki szparagowej.
Składniki
1 kg fasolki szparagowej
4-5 ząbków czosnku
3-4 łyżki oleju
sól
4-5 łyżek posiekanej pietruszki
Wykonanie
Fasolkę oczyścić i odciąć z obu stron końcówki.
W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać olej,dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilkę podsmażyć.
Dodać fasolkę, a całość podlać wodą – ok. 3/4 szklanki, ale w razie potrzeby odrobinę później dodać. Całość dusić pod przykryciem /8-10min/,mieszając co jakiś czas, aż fasolka będzie miękka i oblepiona czosnkiem, a woda wyparuje. Teraz posolić i dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
Z uwagi na panujące upały, zrobiłam tym razem nieco inaczej, trochę na skróty.
Fasolkę ugotowałam, odcedziłam i ostudziłam /można to zrobić dużo wcześniej/. Następnie na patelni rozgrzałam olej, dodałam przeciśnięty czosnek, a po chwili /kiedy już aromat czosnku roznosił się dookoła/, dodałam fasolkę i smażyłam razem do czasu, aż fasolka się podgrzała i oblepiła czosnkiem. Wówczas posoliłam i dodałam natkę, dokładnie mieszając.
W wersji uproszczonej czyli tej, że pierw fasolkę gotujemy, warto zamienić olej na masło…wychodzi cudo o maślanym smaku.