Gołąbki z kapusty pekińskiej z mięsem i warzywami

Bardzo lubimy gołąbki, w różnych wersjach, z różnej kapusty i z różnym farszem.
Tym razem będą to gołąbki w liściach kapusty pekińskiej,  farsz to mięso i warzywa, zaś całość zatopiona w pomidorowym sosie.
gołąbki z kapusty pekińskiej z mięsem i warzywami

Składniki    

1 główka kapusty pekińskiej
1 czerstwa bułka
1 cebula
2 pomidory
1 mała, młoda cukinia*)
500 g mięsa mielonego
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony

szczypiorek /pominęłam tym razem/
1 puszka pomidorów
2 łyżki konfitury porzeczkowej /dałam galaretkę z czerwonej porzeczki – własne przetwory/
natka pietruszki /dodałam odrobinę do sosu/

Wykonanie

Kapustę pekińską obgotować przez 5 minut w osolonej wodzie, wybrać 8-10 zdrowych liści, usunąć z nich zgrubienia nerwowe, resztę kapusty poszatkować.
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę obrać, pomidory sparzyć i obrać, cukinię umyć i oczyścić. Wszystko drobno pokroić. Wymieszać z mięsem, bułką, poszatkowaną kapustą i przyprawami.

Masę mięsno-warzywną podzielić na 8-10 porcji. Każdą zawinąć w liść kapusty. Szczypiorek włożyć na moment do wrzącej wody. Wyjąć i wiązać nim gołąbki.
Gołąbki ułożyć w rondlu, dodać łyżkę masła i zapiec w piekarniku /piec ok. 40-45 min. w temp. 150 st.C/. Można też dusić je pod przykryciem przez 15 minut na wolnym ogniu.

Potem gołąbki wyjąć. Do sosu powstałego w czasie pieczenia/duszenia dodać pomidory z puszki /lub przecier pomidorowy/, przyprawić konfiturami, solą i pieprzem.

*) nie chciałam czekać do lata, więc użyłam cukinii mrożonej zielonej i żółtej, ale nie jest to dobry pomysł – zbyt dużo wody wydziela
w necie jest wiele podobnych, a nawet identycznych przepisów, w tym bez dodatku cukinii, zatem nie jest to dodatek konieczny i można go pominąć
ja bazowałam na przepisie bahusa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*