Gulasz wieprzowy z marynaty II

Parę przepisów na gulasz w różnych wersjach już zamieściłam, ale od przybytku ponoć głowa nie boli, więc będzie jeszcze jeden, a ten zainspirowany przez mariateresa..

Składniki:

Mięso kroimy w kawałki do większej miski.
Dodajemy pokrojoną cebulę i pozostałe składniki, oprócz papryki.    .
Dobrze wyrabiamy  ( jak mielone )  – z początku mięso wyda nam się zbyt mokre,  takie  ” rzadkie ”   ale już po chwili  wyczujemy,  że miesza nam się wyraźnie  ” ciężej ” –   mięso szybko wchłania  wodę.
Przekładamy do mniejszego naczynia i przykryte  odstawiamy na min.  24 godz.  ( ja – ok. 35 )

Jeśli pogoda na to pozwala,  wystawiamy na balkon.  Jeśli nie –  to do lodówki,  ale wkładamy jeszcze w reklamówkę,  gdyż zapach –  choć bardzo apetyczny –  byłby w lodówce trudny do opanowania.

 Mięso zamarynowane.
Na dużą patelnię lejemy trochę oleju i smażymy na dużym ogniu  1 / 3    część  mięsa.
Gdy będzie przyrumienione,  całą zawartość patelni przekładamy do dużego rondla,  i smażymy następną partię –   i do rondla…
Jest to trochę czasochłonne,  ale gdyby  całe mięso od razu wrzucić do dużego rondla,  zanim zaczęłoby się smażyć, puściłoby sok i gotowało w sosie własnym, a powinno być tak  ” na sucho ”  usmażone jak na fot. niżej.

Mięso obsmażone.
Stawiamy rondel na większym ogniu  i lekko mieszając,  jeszcze 5 min.  podsmażamy.    
 Podlewamy wrzątkiem z czajnika –  tak   ” raz – a dobrze ” –  potem już nie dolewamy wody. 
Przykrywamy i zmniejszamy ogień. 
Po 40 minutach duszenia,  na tej samej patelni,  na dużym ogniu  smażymy  ok.  5 – 7 min. pokrojoną  paprykę –   przekładamy do rondla i mieszamy.   
Dopiero teraz sprawdzamy, czy konieczna jest sól.( krótkie smażenie papryki zapewni nam zachowanie  ” żywego ” czerwonego koloru.)
Jeszcze dusimy ok.  10 – 15 min.  Zaciągamy łyżeczką mąki lub kartoflanki rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody  (nie trzeba więcej).
Wyłączamy gaz i pod przykryciem pozwalamy gulaszowi 10 min. „odpocząć”.

  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*