Jeszcze jedna propozycja podania jajka na śniadanie. Dziś, w nawale prac, już trochę przedświątecznych, takie sobie zaserwowałam. Efekt trochę „wykoślawiony”, bo w pośpiechu niebyt starannie rozbiłam jajo i trochę uciekło mi poza okrąg paprykowy.
Składniki
1 papryka czerwona
2 jajka
2 łyżki pokrojonej szynki
szczypiorek
sól, pieprz
masło do smażenia
Wykonanie
Z papryki wykroić 2 krążki o szerokości ok.1 cm – krojąc ją w poprzek.
Szynkę pokroić w drobniutką kosteczkę.
Na rozgrzanym na patelni maśle ułożyć krążki papryki i obsmażyć z jednej strony, odwrócić, do każdego krążka włożyć po łyżce szynki, a po chwili wbić po 1 jajku. Teraz patelnię przykryć i usmażyć, jak jajko sadzone. Na koniec posypać solą, pieprzem i siekanym szczypiorkiem.