Kapusta kiszona zasmażana z jabłkami

Czas jesieni bardzo zmienia nasze potrzeby „jedzeniowe”, a co za tym idzie nasze menu też ulega zasadniczym zmianom. Kiszona kapusta w różnych postaciach też coraz częściej wjeżdża na nasze stoły. Dziś proponuję kapustę zasmażaną z jabłkami, która może być dodatkiem do kotletów schabowych /u mnie to będą kotlety z piersi kurczaka/.

Składniki

500 g kiszonej kapusty
2 cebule
2 jabłka słodkie średniej wielkości lub 1 duże
2-3 ząbki czosnku
3-4 łyżki oleju /można dać pół na pół z masłem/
cukier, sól i pieprz do smaku
1 łyżka sosu sojowego
majeranek /sporo/
posiekany koperek – opcjonalnie

Wykonanie

Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, ewentualnie przepłukać gdy bardzo kwaśna, a następnie pokroić na drobniej.  Cebule pokroić w półplasterki.

Rozgrzać olej na głębokiej patelni, wrzucić cebulę, oprószyć  ją solą i smażyć na średnim ogniu aż  ładnie się zeszkli i lekko zacznie rumienić. Wtedy dołożyć kapustę i  posiekany czosnek, mieszając smażyć wszystko ok. 5-8 minut.
Podlać ok. 1 szklanką wody i dusić pod przykryciem na małym gazie do miękkości /ok.30 min./
W tym czasie kapusta powinna zmięknąć, a nadmiar płynu odparować. .

Obrane jabłko zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, dołożyć na patelnię do kapusty, wymieszać i ponownie smażyć 5-10 min. bez przykrycia.
Dodać sos sojowy, majeranek oraz cukier, sól i pieprz do smaku, przykryć patelnię i dusić jeszcze kilka minut. Na koniec można dodać jeszcze koperek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*