Danie w sam raz na świąteczny obiad… mięso wyszło mięciutkie, lekko słodkawe, przełamane delikatną ostrością porów, no i efektownie wyglądające na półmisku. Smaczne bardzo… mniam, mniam….
Składniki
8-10 kotletów z karkówki
2 pory
1 puszka ananasów
sos sojowy
sól, pieprz
mąka
przed zapiekaniem
po zapiekaniu
Wykonanie
Kotlety lekko rozbić, obficie skropić sosem sojowym i włożyć do lodówki na całą dobę.
Następnego dnia lekko posolić, oprószyć pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Plastry ananasa wyjąć z puszki i obsmażyć na maśle do lekkiego skarmelizowania.
Pory pokroić w plasterki.
Dno naczynia żaroodpornego wysmarować lekko olejem, ułożyć „dachówkowo” usmażone kotlety, przetykając je plastrami ananasów, po obu bokach rozłożyć pokrojone pory. Całość zalać sokiem z ananasów /z puszki/ i zapiec pod przykryciem przez ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C /II poziom grzanie góra-dół/.
Przepis bardzo ciekawy.Jesteś w stanie określić dokładniej ilość użytego sosu sojowego? Boję się, że przesadzę 😊
Przykro mi, nie jestem! Lałam sporo, bo … mam duży otworek w butelce, ale sos mam mało solony /tak napisane jest na butelce, zresztą chyba po czesku/. Mięso i tak nie było słone, jeszcze dodatkowo troszkę soliłam.
Przepyszna karkóweczka!!!Na pewno do powtórki,nawiasem mówiąc karkówka to moje ulubione mięso.
Witaj Almanko 🙂 Bardzo chcę zrobić dzisiaj tą karkówkę,ale no właśnie.Nie dopatrzyłam dokładnie i nie zaprawiłam kotletów sosem sojowym..Czy nadrobię to teraz czy lepiej obiad przełożyć na jutro a karkówka niech się przemaceruje całą noc?
Witaj Goplano, sorry, ale świętuję poza laptopem i dopiero zobaczyłam Twoje pytanie… Chyba już sama rozwiązałaś jakoś problem, ale mięso powinno się w tym sosie zamarynować, stąd powinno w nim nieco poleżeć.
Ciekawa jestem zatem, jak postąpiłaś, Twoje doświadczenie może przydać się jeszcze komuś… Pozdrawiam.
Zamacerowałam na noc.Dziś będę piekła na obiad. Dam znać jak wyszła 🙂
Zdjęcie karkóweczki w wykonaniu Goplany na końcu przepisu. Bardzo efektownie się prezentuje. Goplano, gratuluję i dziękuję za fotkę.
To ja dziękuję za przepis na pyszny świąteczny obiad 🙂