Danie podobne trochę do karkówki, na którą przepis jest już na blogu – Karkówka w zupie cebulowej.
Podobne, ale… tamtą robi się w piekarniku, tą na gazie na palniku i do tego ma dodatek pieczarek. Naprawdę warto zrobić.
Składniki
8-9 plastrów karkówki wieprzowej /o grubości ok.1 cm/- ok. 1 kg
2 paczki zupy cebulowej po 30 gramów /użyłam – zupa cebulowa francuska Knorr/
ok. 0,5-0,7 kg pieczarek
1-2 cebule /jeśli duża 1 wystarczy/
2 szklanki bulionu /może być z kostki/
sól, pieprz, papryka ostra – do smaku
Wykonanie
Plastry karkówki lekko rozbić, oprószyć pieprzem i obtoczyć w zupie cebulowej.
Cebulę pokroić w ćwierć krążki.
Pieczarki umyć i pokroić w ćwiartki /gdy duże pokroić na 6-8 części/.
W rondlu o grubszym dnie ułożyć warstwami – pieczarki, karkówkę, cebulę i znowu pieczarki, karkówkę, cebulę /w moim rondlu wychodzą 2 warstwy/, podlać bulionem, postawić na gazie. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok.40-45 minut.
Kiedy mięso będzie już miękkie zagęścić sos np. 1 łyżką mąki ziemniaczanej lub w inny sposób, doprawić do smaku papryką ostrą, ewentualnie solą, zagotować.