Ktoś powiedział kiedyś, że karkówka to królowa mięs. I zgadzam się z tym w 100%. Mięso dobrze smakuje, szybko stosunkowo się robi i można go wykorzystać na wiele sposobów.
Dziś serwuję karkówkę zapiekaną w piekarniku, obok pieką się ziemniaczki, surówka zrobiona, więc gospodyni może zająć się czym chce… obiad robi się prawie sam.
A na przepis natknęłam się w necie i od razu skojarzył mi się z zamieszczonym na blogu przepisie na mój Schab ponoć po cygańsku.
Dziś serwuję karkówkę zapiekaną w piekarniku, obok pieką się ziemniaczki, surówka zrobiona, więc gospodyni może zająć się czym chce… obiad robi się prawie sam.
A na przepis natknęłam się w necie i od razu skojarzył mi się z zamieszczonym na blogu przepisie na mój Schab ponoć po cygańsku.
Składniki
1 kg karkówki /zamiennie może być też schab/
2 duże cebule
2 mniejsze marchewki
kawałek pora
2 łyżki oleju
6-7 łyżek ketchupu
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy miodowej
1/2 łyżeczki soli i na czubek łyżeczki łyżeczki pieprzu
1 łyżka słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki ostrej
1 łyżka czosnku granulowanego,
1 łyżeczka curry
natka pietruszki lub koperek zielony
1 łyżka słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki ostrej
1 łyżka czosnku granulowanego,
1 łyżeczka curry
natka pietruszki lub koperek zielony
Mięso pokroić w plastry.
Wymieszać ketchup, majonez, musztardę i olej z przyprawami. Przygotowaną marynatą posmarować plastry mięsa, ułożyć w naczyniu, przykryć i odstawić na noc do lodówki.
Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć cebulę pokrojoną w pół krążki, na nią por i marchew pokrojone w plasterki i na koniec mięso.
Piec pod przykryciem w temperaturze 180 st.C ok. 80 min. po czym odkryć i piec jeszcze ok. 20 min. Piekarnik wyłączyć, naczynie ponownie przykryć i zostawić jeszcze, aby mięso doszło.