Jeszcze jedna propozycja przygotowania karkówki w sposób, nie wymagający „siedzenia” przy niej… też robi się prawie sama.
Składniki
1 kg karkówki
0,5 kg cebuli
O,5 kg marchwi
2-3 jabłka
sól, pieprz, majeranek
Marynata – wymieszać:
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
3 łyżeczki miodu
3-5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
przyprawa do karkówki, sól, pieprz
olej
Wykonanie
Karkówkę pokroić w plastry, leciutko rozbić, posmarować marynatą i odstawić na minimum 1 godzinę w chłodne miejsce /ja daję na całą noc do lodówki/.
Cebulę pokroić w piórka, jabłka w kostkę , marchewkę w talarki. Wszystko wymieszać, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem, na to wyłożyć karkówkę i warzywa – karkówka powinna być cała przykryta. Można też dać połowę warzyw na spód.
Piec pod przykryciem w temperaturze 180 st.C ok. 80 min. po czym odkryć i piec jeszcze ok. 20 min. Piekarnik wyłączyć, naczynie ponownie przykryć i zostawić jeszcze, aby mięso doszło.