Ktoś powiedział, że karkówka to królowa mięs…może i tak… mam też wśród domowników jej wielbicieli … Może w tej wersji też im będzie smakować? dla mnie bomba, do tego upieczone równocześnie ziemniaki oraz jakaś ulubiona surówka i obiad gotowy…a zrobił się prawie sam… U mnie tym razem z młodymi ziemniakami z koperkiem i sałatą lodową.
Składniki
1 kg karkówki
2 papryki czerwone lub kolorowe
250 g pieczarek
1 marchewka
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
przyprawa do karkówki lub mięs wieprzowych
sól, pieprz
mąka
świeży rozmaryn
Wykonanie
Karkówkę pokroić w plastry, leciutko rozbić, oprószyć przyprawą do mięsa oraz delikatnie solą i pieprzem i odstawić na minimum 1 godzinę w chłodne miejsce.
Po tym czasie każdy plaster lekko oprószyć mąką i obsmażyć z obu stron na oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na patelnię dodać teraz jeszcze odrobinę oleju i pokrojone w kostkę cebulę, paprykę, marchew i pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, oprószyć solą i pieprzem i wszystko razem chwilę smażyć /ewentualny nadmiar płynu należy odparować/.
Podsmażone warzywa przełożyć do mięsa, delikatnie wymieszać.
Proces podsmażania można też ewentualnie pominąć, czyli na mięso wyłożyć pokrojone warzywa surowe i już zapiekać.
Wierzch posypać świeżym rozmarynem.
Piec pod przykryciem w temperaturze 180 st.C ok. 60 min. po czym odkryć i piec jeszcze ok. 10 min. Piekarnik wyłączyć, naczynie ponownie przykryć i zostawić jeszcze, aby mięso doszło.