Danie na wzór i podobieństwo risotta, tylko zamiast ryżu – kasza. Już kiedyś zamieściłam przepis na podobną potrawę – Kasza z cukinią i pieczarkami . Dziś kasza będzie z dodatkiem szynki, którą można zastąpić również piersią z kurczaka.
Składniki
1 torebka – 100 g kaszy jęczmiennej /lub bulgur lub gryczanej/
100 g szynki – najlepiej wędzonej
1 cebula
1 ząbek czosnku
50 g serka topionego
2 łyżki masła /oleju/
0,5 l bulionu warzywnego
sól, pieprz czarny i ziołowy
natka pietruszki /nawet cały pęczek/ lub kolendra /ilość wg uznania/
Wykonanie
Szynkę pokroić w tzw. zapałkę, cebulę w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać czosnek i kaszę /surową/, przesmażyć razem ok. 5 min. mieszając. Teraz podlać kaszę bulionem i gotować w czasie, potrzebnym do jej ugotowania /ok. 15 min. lub zgodnie z zaleceniem na opakowaniu/. Na koniec dodać szynkę i serek pokrojony w kostkę, wymieszać, doprawić do smaku przyprawami oraz dodać natkę pietruszki.