Kieszonki schabowe z pieczarkami i mozzarellą

Prosty, a jakże pyszny obiad można przygotować dla rodziny czy przyjaciół. Kieszonki podałam tym razem z ziemniakami i pikantną marchewką.
  

Składniki

6 plastrów schabu /waga ok.550-600 g/
1 cebula
300 g pieczarek
1 łyżka masła
1 kulka mozzarelli z zalewy
sól, pieprz

do panierowania i smażenia
mąka, jajko, bułka tarta
olej, masło



Wykonanie

Kotlety rozbić, spryskać olejem, oprószyć solą i pieprzem, wgnieść je w mięso i odstawić na minimum pół godziny.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce masła, dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić do momentu, aż cały płyn wyparuje, a pieczarki się lekko zarumienią. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na każdym płacie schabu kłaść teraz łyżkę pieczarek na jednej połowie, na to plaster sera mozzarella, a na nim kolejną łyżkę pieczarek, przykryć drugą połową mięsa i połączyć brzegi, tworząc coś w rodzaju kieszonki /lekko przyklepać bądź spiąć wykałaczką/.
Kieszonki panierować w mące, jajku i bułce tartej i smażyć na oleju z dodatkiem masła na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor, kilka razy odwracając.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.