Dziś proponuję kieszonki z piersi indyka – smaczne i efektowne.
Składniki
5 plastrów z piersi indyka /ok.0,5 kg/
5 plasterków szynki
5 plasterków żółtego sera
po kawałku papryki czerwonej i żółtej /świeżej lub konserwowej/
5 łyżek posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, vegeta, papryka lub przyprawa do kurczaka
jajko i bułka tarta – do panierowania
Wykonanie
Mięso lekko rozbić, oprószyć solą, pieprzem, vegetą i papryką. Szynkę, ser i paprykę pokroić w paski, ułożyć na każdym plastrze mięsa /mniej więcej na środku jednej połówki/, posypać natką. Złożyć plastry na pół, brzegi przyklepać lub spiąć wykałaczką, obtoczyć w jaju, następnie w tartej bułce i usmażyć na rumiano z obu stron jak kotlety.