Szybkie, tanie, a jakże smaczne danie. Z powodzeniem może od czasu do czasu zastąpić pierogi ruskie, ale tylko od czasu do czasu podkreślam,
Składniki
500 g ziemniaków (ważone po obraniu)
250 g białego sera (u mnie półtłusty)
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki mąki pszennej
sól i pieprz
1 cebula
kilka plastrów wędzonego boczku
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
Wykonanie
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ostudzić, po czym zmielić razem z serem w maszynce do mielenia mięsa, na drobnym sitku /to przeznaczone do maku/.
Dodać do nich obie mąki, jajko, sól i pieprz. Wymieszać dokładnie, a następnie zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypać jeszcze odrobiną mąki.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego .Wrzucać je na wrzątek partiami i jak wypłyną gotować ok 2- 3 minuty i wyjmować.
W między czasie na łyżce masła.podsmażyć na patelni drobno pokrojony boczek i pokrojoną w kostkę cebulkę Gotowe odcedzone kluski wrzucić do podsmażonego boczku z cebulką ,wymieszać i nakładać na talerz.