Przyciąga nazwa, bo jakaś taka … szu szu czyli co? szemrane? od przepisów się roi, nikt jednak nie rozwikłał chyba nazwy i jej pochodzenia… ja zresztą też nie. Bardzo podobne do nuggetsów, ale jednak inne, choć tak samo smaczne. Z pewnością zadowolą i dorosłych i dzieci, a może dzieci przede wszystkim.
A moja ocena – 6 z plusem nawet. Pychota… mięso delikatne, aromatyczne, soczyste, a do tego szybkie do zrobienia. Mniam, mniam…
Składniki
2 piersi z kurczaka /pojedyncze, większe/
olej + masło – do smażenia
marynata *)
2 żółtka
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub gęstej, kwaśnej śmietany
4 łyżki oleju
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki ostrej
1/4 łyżeczki pieprzu
*) zamiast 2 żółtek można dać 1 całe jajko, zaś w miejsce jogurtu i oleju dać 4 łyżki majonezu
Wykonanie
Wszystkie składniki na marynatę wymieszać w misce za pomocą trzepaczki rózgowej.
Umyte i osuszone mięso pokroić po skosie na plastry o grubości ok. 1 cm, po czym zanurzyć je w marynacie, wymieszać, miskę przykryć i wstawić do lodówki na minimum godzinę /ja wstawiam na całą noc/.
Zamarynowane kawałki mięsa smażyć następnie na rumiano z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju z masłem /smażyć na średnim gazie/.
Po usmażeniu ułożyć je na papierowych ręcznikach w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Podawać… z czym kto lubi.
W ten sam sposób można zrobić kotleciki z piersi indyka.
Zrobiłam na dzisiejszy obiad, no cóż…będę wracać do tego przepisu nieraz ☺️Pozdrawiam i dzięki za przepis.
Jagusiu, jakże się cieszę, że kotleciki przypadły Ci do gustu i smakowały. Cieszę się bo wiem, jak trudno Cię zaskoczyć. Pozdrawiam serdecznie.