No powiem krótko – bardzo mi smakowały. Podałam je z młodymi ziemniakami z masłem i koperkiem oraz sałatką mieszaną z ogórka kiszonego, świeżego, pomidora, papryki i cebuli.
Składniki
2 duże filety z kurczaka
100 g jogurtu greckiego /innego gęstego/
1 duże jajo
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
na czubek łyżeczki ostrej papryki
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Wykonanie
Umyte i osuszone piersi z kurczaka podzielić na części /ja dużą pierś dzielę na 3 części.. Każdą część rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa /mięso zawijać w folię/.
Do miski przełożyć jogurt, jajko, mąkę i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Rozbite kawałki kurczaka przełożyć do miski z ciastem, delikatnie wymieszać i odstawić na ok. 60 min. /ja odstawiłam na całą noc do lodówki/.
Po tym czasie wyjmować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na średnim gazie na złoty kolor.