Wątróbkę drobiową lubię, byle nie była w sosie. Ale nawet przyrządzona jak lubimy, może się znudzić, zwłaszcza, gdy zachodzi potrzeba zjeść ją czasem.
Niedawno wpadł mi w oko na blogu przepis mamy taki specjał w formie kotlecików… zawsze to coś innego. Zrobiłam więc, choć szczerze – osobiście wolę smażoną z cebulką i jabłkiem… nawet bez jabłka. Ale warto spróbować i w takiej wersji.
Składniki
500 g wątróbki drobiowej
1 cebula
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko /gdy małe dać 2/
sól, pieprz, majeranek
tłuszcz do smażenia
Wykonanie
Wątróbkę oczyścić z błon, wypłukać, zalać mlekiem i odstawić na minimum 30 min., po czym odsączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie pokroić ją w drobną kosteczkę. Cebulę również pokroić w drobną kosteczkę i połączyć z wątróbką. Dodać jajko, sól, pieprz i majeranek, dokładnie wymieszać.
Niewielkie porcje kłaść za pomocą łyżki na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron.