Mimo suszy, zebrałam w tym roku pierwsze cukinie z mojego ogródka działkowego. I od razu poczułam chęć zrobienia z nich czegoś niezwykłego, czegoś, czego jeszcze nie robiłam /uwielbiam nowości/, ale lekkiego, bezmięsnego i szybkiego w realizacji. Wybór padł na a’la kotlety w bogatszym wydaniu.
Pierwowzorem stały się Kotlety fantazyjne z kurczaka /na marginesie dodam, że przepis ten był pierwszym wstawionym na tym blogu, czyli inaczej mówiąc zainaugurował jego pisanie/. Nieskromnie powiem – wyszło pysznie!
Składniki
1 młoda cukinia
1 łyżeczki przyprawy „Delikat do mięsa”
5 plasterków szynki /gotowana lub konserwowa/
5 plasterków żółtego sera
1 pomidor lub 5 koktajlowych
5 małych gałązek natki pietruszki lub rozmarynu
sól, pieprz, olej
panierka
mąka
jajko + mleko
bułka tarta + papryka w proszku
Wykonanie
Umytą cukinię pokroić wzdłuż w pasy /cienkie, ale nie za cienkie/, rozłożyć je, posolić i skropić nieco olejem /aby zmiękły i dały się potem składać/. Odstawić na 15-20 min. po czym osuszyć papierowym ręcznikiem. Teraz paski oprószyć delikatem lub inną ulubioną przyprawą, gdy są bardzo wąskie układać po 2 lekko nakładając je na siebie – zrobić 5 takich porcji. Następnie na jednym końcu ułożyć plasterek sera, na nim plasterek szynki, na środku cząstkę pomidora i natki/rozmarynu. Całość zwinąć w roladkę lub paczuszkę /zależnie od tego, jak cukinia da się uformować/.
Panierować w mące, jajku, bułce i znowu w jajku i bułce.
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać z młodymi ziemniakami /lub bez nich/ i michą ulubionej sałatki.