Bardzo smaczna wersja podania kurczaka. Może stanowić bardzo efektowne danie obiadu świątecznego lub serwowanego w innych wyjątkowych okolicznościach, choć jako obiad niedzielny też nie do pogardzenia i chętnie będzie skonsumowany.
Składniki
5 szt piersi z kurczaka /po 100-150 g/
1,5 łyżeczki przyprawy „Delikat do mięsa”
50 g masła
100 g szynki /gotowana lub konserwowa/
5 plastrów żółtego sera
1 pomidor
5 gałązek natki
1,5 łyżeczki przyprawy „Delikat do mięsa”
50 g masła
100 g szynki /gotowana lub konserwowa/
5 plastrów żółtego sera
1 pomidor
5 gałązek natki
ciasto:
2 jaja
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
Wykonanie
Piersi kurczaka rozbić tłuczkiem /przez folię/.
Na każdym plastrze szynki ułożyć plaster sera i cząstkę pomidora oraz gałązkę natki- zwinąć w rulonik.
Tak zwinięty rulonik ułożyć następnie na rozbitej piersi z kurczaka, znowu zrolować i obsypać przyprawą.
Z jaj, mąki i śmietany przygotować ciasto gęstości kwaśnej śmietany.
Uformowane filety obtoczyć w mące a następnie zanurzyć w cieście i smażyć na średnio rozgrzanym maśle ze wszystkich stron /smażyć na wolnym ogniu/.
Podawać z frytkami, brzoskwinią lub ananasem i zestawem surówek.
tu inny sposób podania niż proponowany wyżej
Smaczneeeeeeego!!!!!!
Zrobiłam dziś na niedzielny obiad i mogłam zrobić fotkę, uzupełniając tym samym poprzednio zamieszczony przepis.