Kotlety mielone z cebulką prawie po bawarsku

Chciałam jakoś odmienić tradycyjne mielone i wtedy przypomniało mi się, że kiedyś zetknęłam się z kotletami po bawarsku. Przepisu nie zapisałam, ani też nie zapamiętałam, jedyne o utkwiło mi w pamięci, że był dodatkowo przyrządzany z cebulą duszoną w piwie z dodatkiem gorącej wody. No to postanowiłam coś stworzyć na wzór i podobieństwo. Zapewne nie będą to typowe kotlety po bawarsku, ale takie prawie, prawie… piwo w nich będzie z pewnością. Same kotlety jako takie usmażyłam na bazie moich z przepisu na Kotlety mielone czyli sznycle. Mnie smakowały bardzo.

Składniki

ok. 0,5 kg mięsa wieprzowego /u mnie łopatka/
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 namoczona bułka /kajzerka/
1 jajko
zielony szczypior cebuli i czosnku
sól, pieprz, kminek mielony
2 łyżki śmietany
1 łyżka bułki tartej

dodatkowo

2 cebule
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki piwa
1/2 szklanki gorącej wody
1 kostka rosołowa
sól, pieprz, papryka słodka

Wykonanie

Mięso, cebulę, czosnek i odciśniętą bułkę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać pozostałe składniki, dobrze wyrobić masę. Formować kotlety i  smażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu, układając na chwilę na papierowym ręczniku.

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju, po czym dodać rozkruszoną kostkę rosołową, podlać częścią gorącej wody i piwa i dusić. Kiedy część płynu już wyparuje, dodać drugą część piwa i wody, przecier pomidorowy, paprykę, pieprz i znowu dusić aż do miękkości cebuli. Teraz usmażone kotlety włożyć do garnka z cebulą, przykryć i dusić razem kilka minut. Doprawić ewentualnie do smaku i zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej /ja rozpuściłam 1/2 łyżeczki mąki w zimnej wodzie/, zagotować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*