Kotlety mielone z dodatkiem serka kanapkowego

Kotletów mielonych w przeróżnych wersjach u mnie nie brakuje, ale będą w jeszcze jednej odsłonie. Były już wprawdzie z dodatkiem twarogu, dziś jednak dodatkiem będzie śmietankowy serem kanapkowy… można dodać tu serek naturalny, ale również nadadzą się serki smakowe. Kotlety wychodzą smaczne i wilgotne.

Składniki

ok. 0,5 kg  mięsa wieprzowego mielonego
150 g serka kanapkowego śmietankowego
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku
1 namoczona bułka /kajzerka/
1 szklanka mleka/bulionu – do namoczenia bułki
1 jajko
zielenina do wyboru – cebulka, czosnek, koperek, natka /u mnie czosnek niedźwiedzi/
sól, pieprz czarny i ziołowy, kminek mielony, majeranek

bułka tarta do panierowania /można zastąpić mąką lub pominąć/

Wykonanie

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać drobniutko pokrojoną cebulę /można ją zetrzeć na grubych oczkach/ oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić masę.
Formować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu, układając na chwilę na papierowym ręczniku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*