Zostało mi trochę piwa i nie miałam pomysłu co z nim zrobić.
Naleśniki? E, nie bardzo, ma być coś z mięsa na obiad… no to zaczęłam szperać w necie i znalazłam kotlety marynowane w piwie. O, zawsze to jakaś odmiana.
Składniki
5 kotletów schabowych
ok. 1 szklanki piwa
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, ziarenka smaku
jajko + bułka tarta do panierowania
Wykonanie
Pokrojone kotlety rozbić.
Do miseczki lub innego pojemnika wlać piwo, dodać czosnek pokrojony w plasterki, sól, pieprz, ziarenka smaku oraz ubite kotlety. Odstawić w chłodne miejsce na min. 2-3 godz. /ja wstawiam do lodówki nawet na całą noc/.
Po tym czasie wyjąć kotlety z marynaty, osączyć, po czym panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na złoty kolor.
źródło