Kotlety z piersi kurczaka w serowej otulinie

„Otulałam” już kotlety drobiowe serem, ale startym /patrz Kotlety z piersi kurczaka w serowej panierce/. Dziś proponuję obłożyć je całymi plasterkami.

Składniki

2 duże piersi z kurczaka /pojedyncze/
1 jajko /gdy małe to 2/
3 łyżki majonezu
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
kilka plasterków sera żółtego /ilość kotletów x 2/
bułka tarta do panierowania
olej+masło do smażenia

Wykonanie

Umyte i osuszone piersi z kurczaka podzielić na części /ja każdą, dużą pierś dzielę na 3 części – odcinam pierw filecik, a następnie pozostałą część przecinam wzdłuż na 2 części/. Każdą część ubić delikatnie tłuczkiem do mięsa /mięso zawijać w folię/.
Oprószyć z jednej strony przyprawą do kurczaka, z drugiej solą i pieprzem i odstawić na chwilę.

Teraz każdy kotlet posmarować z obu stron majonezem, po czym obłożyć plasterkami sera, przyciętymi na wielkość kotleta, docisnąć, by ser się przykleił.
Następnie każdy kotlet zanurzać w rozbełtanym jajku i obtaczać w bułce tartej – czynność powtórzyć jeszcze raz..
Smażyć na średnim gazie na maśle z olejem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*