Krążki jabłek w cieście francuskim

Widziałam gdzieś, może w necie, może w tv… Pomysł mi się spodobał i przy okazji robienia innego wypieku z ciasta francuskiego, „popełniłam” takie ciasteczka. Wystarczy mieć opakowanie gotowego ciasta francuskiego /to zawsze mam w rezerwie/ i jabłko… a potem krótki wypiek i do kawusi jak znalazł.

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego
1-2-3 jabłka /zależy jak duże mamy/
jajko do posmarowania /ja posmarowałam słodką śmietanką 18%/
cukier puder do posypania – opcjonalnie


Wykonanie

Jabłka obrać, wydrążyć środek za pomocą specjalnego przyrządu, po czym pokroić w plastry /gdy nie mamy tego przyrządu, pierw pokroić w plastry, a potem wyciąć środki czymś okrągłym/.
Ciasto francuskie pokroić na paski szer. ok. 1,5-2 cm.
Teraz krążki jabłek owijać paskami ciasta /na okrętkę, przekładając paski przez wydrążony środek/. Ciastka układać a blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem/ śmietanką i piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st.C przez ok. 20 min. /II poziom grzanie góra-dół/.
Posypać cukrem pudrem /lub nie/.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*