Po prostu pyszne! do tego bardzo proste wykonanie i ekspresowa przekąska gotowa.
Może być przegryzką, dodatkiem lub samodzielnym daniem np. na lekką kolację.
U mnie przygotowałam w ten sposób cukinię na kolację i powiem, że smakowało mi obłędnie wprost.
Składniki
ilość dowolna, w zależności od możliwości zjedzenia… u mnie było:
5 plastrów cukinii o grubości ok. 1 cm
5 plastrów pomidora
5 plasterków lub odpowiednia ilość startego żółtego sera
sól, pieprz
szczypiorek
masło klarowane/olej do smażenia
Wykonanie
Na patelni rozgrzać masło i ułożyć plastry cukinii, lekko posolić i smażyć. Gdy już się zezłocą odwrócić na drugą stronę, na każdym położyć plasterek pomidora i przykryć plasterkiem lub posypać startym serem. Patelnię teraz przykryć i smażyć, aż cukinią zmięknie /ale pozostanie jędrna/, a ser się rozpuści. Przełożyć na talerz, oprószyć pieprzem, solą, posypać posiekanym szczypiorkiem /ja zapomniałam/ i od razu podawać.